Bidonla Yakıt Alımı: Düzenlemeler ve Güvenlik Yönergeleri
Bidonla yakıt alımını engelleyen bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, alımlar yalnızca özel polis karakolu izniyle yapılabilmektedir.
Bidonla yakıt alınabilir mi?
İstasyonlarda bidon, varil veya pet şişe gibi kaplarla müşterilere akaryakıt satışını engelleyici bir yasal düzenleme bulunmamakla birlikte bu tür kaplara akaryakıt doldurulması güvenli değildir. İllerde güvenliğin sağlanması amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanun’un 11/c Maddesi’nde yer alan “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Vali’nin ödev ve görevlerindedir. Bunları sağlamak için Vali gerekli karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66. madde hükmü uygulanır.” hükmü kapsamında bir çok ilimizde valilikler zorunlu haller dışında akaryakıt istasyonlarından bidon, şişe ve benzeri kaplarla ya da açıktan yakıt alımı ve satımı yasaklanmıştır.Ancak sadece özel karakol izniyle alım yapılabilmektedir.
Bidonla yakıt alınırken uyulması gereken güvenlik prosedürler
Yakıt dolumuna uygun olan bidon türleri, antistatik metal bidon (en fazla 25 litre) ve onaylı, belgeli (en fazla 10 litre) antistatik plastik kaplardır. Cam şişeler, su bidonları, madeni yağ bidonları ve adblue bidonları gibi kaplar akaryakıt dolumuna uygun değildir. Bidona akaryakıt dolumu esnasında kap topraklaması ya da metal huni kullanılmalı, yangın söndürücüler yakında bulundurulmalı ve var ise yakında bulunan araç motoru kapatılmalıdır. Dolum öncesinde antistatik kap yere konulmalı ve dolum bu şekilde başlamalıdır. Dolum tamamlandıktan sonra bidonun kapağı, bidon yerde iken kapatılmalıdır. Antistatik ekipmanı olmayan veya doluma yetkili olmayan hiç kimse akaryakıt dolumuna müdahale etmemelidir. Bu nedenle misafirlerimizin de parlama (statik elektriklenme) riskine karşı, dolum esnasında güvenli bir mesafede durması gerekmektedir.